Turkse regering steelt opnieuw Koerdische gemeentebesturen.

1919

Turkse regering steelt opnieuw Koerdische gemeentebesturen.

De Koerdische gemeenschap van België zal vanavond om 18u protesteren in Brussel.

Deze morgen maandag 19 augustus, in de vroege uren, heeft de Turkse regering manu militari beslag gelegd op de gemeentebesturen van 3 Koerdische grootsteden. De stadsbesturen van de steden Amed (Diyarbakir), Mardin en Van waren in handen van de HDP die ze tijdens de afgelopen verkiezingen gewonnen had met respectievelijk 63%, 56% en 53%. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft de (co-)burgermeesters afgezet en alle HDP-gemeenteraadsleden van deze 3 steden laten arresteren. In de plaats zijn onverkozen
provinciegouverneurs aangesteld als curatoren om het bestuur over te nemen.

Na de operatie werden er huiszoekingen verricht en ging men over tot de arrestatie van HDP-leden. Tot nu toe werd de arrestatie van 418 HDP-leden bevestigd. Men vreest dat in de komende uren en dagen dit aantal zal toenemen. De eerste protesten in de straten van Amed (Diyarbakir) werden zojuist met bruut geweld onderdrukt. De verschillende stadshuizen zijn omringd door honderden politieagenten, pantserwagens en barrières.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. De HDP won in 2014 tijdens de  gemeenteraadsverkiezingen 103
gemeente- en stadsbesturen. Sommige gemeentes zelfs met percentages boven de 90%.

De antidemocratische AKP-regering van Erdogan kon dit niet verkroppen en zette vanaf september 2016 de grote meerderheid van de Koerdische burgemeesters af en een deel ervan werd zelfs opgesloten. Een 90-tal besturen werden toen ook toevertrouwd aan onverkozen ambtenaren die optraden als lakeien van de regering in Ankara. Deze “kleine Erdogannetjes” ontsloegen de medewerkers die zij niet mochten, sloten diensten zoals crèches en vluchthuizen voor vrouwen, verkochten publieke bezittingen aan hun vrienden en plunderden de gemeentekassen.

Echter met de recente verkiezingen van 31 maart 2019, werden al deze curatoren weggevaagd en kwamen de besturen terug in handen van de HDP. Dat waren de verkiezingen waarbij de AKP ook de miljoenensteden Ankara en Istanbul verloor. De operatie van deze morgen is een revanche op deze verkiezingen. De AKP-regering en president Erdogan hebben geen democratisch antwoord op de Koerdische kwestie en kiezen voor repressie en oorlog. Maar er is ook verzet en vastberadenheid. De democratische krachten van Turkije en Koerdistan, met op de eerste plaats de HDP, zullen blijven ijveren voor democratie, de rechtstaat en een politieke oplossing voor de Koerdische kwestie.

Met deze laatste ronde van repressie zinken Erdogan en zijn regering dieper weg in het moeras. Erdogan is hoe langer hoe meer een hindernis voor een modern en leefbaar Turkije. De volkeren van Turkije en Koerdistan beseffen dat en trekken hun populaire steun ook steeds meer terug. Dat was duidelijk tijdens de laatste verkiezingen waarbij de AKP zowat alle grootsteden verloor. De neergang is ingezet, en dat is de schuld van Erdogan zelf. Helaas constateren we dat de Europese Unie en verschillende Europese landen zoals Duitsland en Groot-Brittannië en ook de NAVO blijven samenwerken met zijn regime. Zij werpen een levenslijn uit naar deze doodzieke regime en laten de strijd van de democratische krachten in de steek.

Maar de democraten in Turkije en Koerdistan zijn vastberaden. Ze zullen de oppositie blijven organiseren en de weg vrijmaken voor een vredig Koerdistan en democratisch Turkije. De Koerdische gemeenschap van België volgt met grote zorgen de ontwikkelingen in Turkije en waarschuwt dat de deiningen tot hier kunnen reiken. Gewelddadige aanvallen en repressie vanwege de lange arm van Erdogan zijn geen uitzondering meer.

Om de Koerdische beweging en alle democraten van Turkije een hart onder de riem te steken, zal de Koerdische gemeenschap vanavond, 19 augustus, om 18u een protestactie houden op het Europakruispunt (Centraal station) in hartje Brussel. We roepen iedereen op om deze roep naar democratie te komen versterken.

NavBel Externe Relaties

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853