Wie zijn wij?

1309

Wie zijn wij?
NavBel is de Belgische Democratische Raad van gemeenschappen uit Koerdistan. We zijn de koepelorganisatie van de Koerdische culturele verenigingen in België.

Onze achterban bestaat hoofdzakelijk uit Koerden, Christenen, Yezidis, Alevieten, Soennieten en ook andere gemeenschappen uit Koerdistan. Onze naaste buren en strategische partners zijn Assyriërs, Armenen, Chaldeërs, Perzen, Turken, Arabieren en Turkmenen.

Deze gemeenschappen in België bestaan uit ongeveer 45.000 mensen. Onze verenigingen zijn aanwezig in Antwerpen, Brussel, Aalst, Denderleeuw, Charleroi, Genk, Gent, Leuven, Luik en Verviers. Deze verenigingen zijn georganiseerd volgens het volksradensysteem bestaande uit verschillende commissies. In dit systeem staat de democratie centraal.

Alle commissieleden en co-voorzitters worden op democratische wijze verkozen door de leden van de vereniging.  Lokaal vinden er verkiezingen plaats voor de co-voorzittersfuncties en ook landelijk voor de co-voorzitters van NavBel.

De vrouw speelt een belangrijke rol binnen de gemeenschap, zij hebben een onafhankelijke vrouwenraad waar zij gericht op vrouwen en kinderen hun eigen belangen behartigen en activiteiten organiseren. Dat de vrouw een belangrijke rol speelt komt ook terug in het co-voorzitterschap. Iedere raad wordt voorgezeten door een man en een vrouw.

Missie
NavBel is een officiële federatie, die een brede en overkoepelende functie uitoefent. NavBel wil de gemeenschappen uit Koerdistan verenigen en verbinden met de gemeenschappen in België. Wij doen aan samenlevingsopbouw en stimuleren de emancipatie van de Belgisch-Koerdische gemeenschap.

Door middel van haar expertise en ervaringen zet NavBel zich in om deze gemeenschappen actief te laten deelnemen aan de Belgische maatschappij. Het is voor ons belangrijk dat ze daarbij hun culturele identiteit kunnen behouden, zich verder kunnen ontwikkelen en toch goed geïntegreerd zijn in deze samenleving. Wij streven naar democratie, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid.

De missie van NavBel is om onze gemeenschap op te bouwen en integratie te stimuleren waarbij democratie, gendergelijkheid en ecologie centraal staan.

Activiteiten
Wij organiseren zelf ook verschillende activiteiten door het jaar. Zowel cultureel, maatschappelijk als politiek. Op cultureel vlak verwijzen we graag naar ons jaarlijkse Koerdistan cultuurweek alsook het Koerdisch nieuwjaar, Newroz, die beiden elk jaar duizenden bezoekers trekken. Haar lokale verenigingen organiseren natuurlijk ook activiteiten in samenwerking met lokale actoren.

Op politiek vlak volgen wij de ontwikkelingen in Koerdistan en het Midden-Oosten van dichtbij maar evenzeer de Belgische actualiteit. Wij organiseren (protest)acties, conferenties en doen actief aan diplomatiek werk om de Koerdische kwestie op de agenda te zetten. Wij streven naar een vreedzame oplossing van de Koerdische kwestie en de problemen van andere volkeren in de regio.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853