1 November – Wereld Kobane dag: Actie in Brussel

1577

1 november is de internationale dag van solidariteit met Kobane. Solidair zijn met Kobane betekent ook dat je solidair bent met Afrin en de politieke ideologie van de Koerdische volksleider Abdullah Öcalan die Kobane en Afrin op de wereldkaart gezet heeft!

De aanvallen van de zogenaamde Islamitische Staat (IS) op volkeren met diepgewortelde culturen en de aderen van de mensheid in het Midden-Oosten, vonden plaats voor de ogen van de mondiale machten en regionale staten. Bovendien werden geweld, angst en wanhoop in onze levens opgedrongen door ons allemaal tot toeschouwers en getuigen te degraderen van deze wreedheden.

Men wou Kobane een naamloze, identiteitsloze en belegerde stad maken. Maar Kobane werd het symbool van hoop tegen wanhoop, weerstand tegen angst, licht tegen duisternis, verscheidenheid tegen uniformiteit door het verzet van moedige vrouwen en mannen. Zij doorbraken het grimmige vooropgestelde lot van de stad met immense offers. Mensen zoals Arîn Mîrkan, herschreven de geschiedenis met hun geloof in een diepe liefde die het leven verdedigt tegen de dood.

Dit eervolle verzet behoort niet alleen toe aan Kobane, maar behoort toe aan de hele mensheid. De grote weerstand van Kobane ging gepaard met de solidariteit van volkeren uit alle delen van de wereld en vooral van vrouwen. Afgezien van de mondiale en regionale krachten, werd dit nieuwe pad gecreëerd door volkeren, onderdrukte identiteiten, vrouwen en revolutionairen. Het pad van strijd en hoop, van een wederzijds en gezamenlijk leven, die de weg vrij maakte voor een duurzame eenheid, een internationalistische lijn.

Sindsdien is 1 november (2014) uitgeroepen tot Wereld Kobane Dag, de dag waarop deze historische ontwikkelingen, internationale solidariteit en samenwerking zich verspreidden naar de straten, pleinen en publieke ruimtes. Kobane was niet alleen het begin van verzet, maar ook van een gezamenlijk leven dat zich verspreidde in Rojava en Noord-Syrië. Tegenover de mondiale en regionale machten die voor hun belangen en winsten het Midden-Oosten tot een onleefbare plaats maakten, werd het een oase gebaseerd op de onderdrukte identiteiten van de mensen, het streven van vrouwen naar een vreedzaam en collectief leven. De verlichte weg naar revolutie voor alle volkeren werd verkozen boven de duisternis van IS.

De bron van inspiratie, het geloof en het denken voor hen die zich in Kobane hebben verzet, voor degenen die de revolutie in Rojava leiden, is de leider van het Koerdische volk, Abdullah Öcalan. Hij wordt vandaag nu al 20 jaar onderworpen aan eenzame opsluiting en marteling op het gevangeniseiland Imrali. Het paradigma dat hij in de zware omstandigheden van zijn isolement formuleerde, geeft moreel, hoop en geloof aan de volkeren van het Midden-Oosten en aan alle onderdrukten. Zonder begrip, erkenning en verdediging van Öcalan, is het onmogelijk om de weerstand van Kobane en de geest van de Rojava-revolutie van vandaag te begrijpen. Achter de revolutie in Rojava staan betekent achter Öcalan staan en dus zijn totale isolement in de gevangenis breken en zijn vrijheid eisen.

Daar waar IS verslagen werd, zien wij dat het Turkije van Erdogan op het toneel komt om de doelstellingen van IS alsnog te verwezenlijken. De bezetting, plundering en etnische zuivering van Afrin zijn een directe voortzetting van de projecten van IS. De aanvallen op de Yezidis, die door IS slachtoffer werden van een zoveelste genocide, maken deel uit van dezelfde mentaliteit. De geest van IS probeert zichzelf in leven te houden in het lichaam van Erdogans fascisme. De strijd voor Afrin’s bevrijding is in die zin een strijd tegen de IS-mentaliteit. Als we de mensheid willen verdedigen tegen de duisternis van IS, moeten we op de eerste plaats de slachtoffers van IS verdedigen oa de Yezdis. We moeten hen de mogelijkheid geven om een zelfbewust en autonoom leven te leiden op hun geboortegronden genaamd Êzîdxan.

Ons verzet tegen de duisternis gaat met een nog grotere vastberadenheid voort ten behoeve van de hele mensheid. Nu is de tijd aangebroken om nog sterker op te staan. Nu is het weer tijd om onze eenheid en internationale solidariteit tegen de duisternis te vergroten. De kleurrijke stemmen van de volkeren tegen de fascistische IS-mentaliteit moeten weerklinken op alle straten en pleinen. Het is nu tijd om de vrijheid van Afrin en de vrijheid van de Koerdische volksleider Öcalan te eisen en om de herinnering aan de vrijheidsstrijders levendig te houden.

We doen opnieuw een oproep naar naar alle volkeren, vrouwen, klassen, identiteiten en iedereen die door de kapitalistische moderniteit worden onderdrukt en buitengesloten om het verzet van Kobane op de Wereld Kobane Dag in 2018 te begroeten door de bezetting van Afrin te veroordelen en door de vrijheid van de Koerdische volksleider Öcalan te steunen!

Plaats: Brussel Centraal
Datum + Tijd: 01/11/2018 – 13:00u