Vrijheid voor Öcalan – Politieke en onderhandelde oplossing voor de Koerdische kwestie in Turkije

1974

Vrijheid voor Öcalan – Politieke en onderhandelde oplossing voor de Koerdische kwestie in Turkije

Abdullah Öcalan, de Koerdische volksleider, zit sinds 1999 op het Turkse gevangeniseiland Imrali. Hij zit daar in totale isolatie. Sinds 2011 hebben geen enkel advocaat, en sinds 2015 ook zijn familie en politici hem niet meer kunnen bezoeken. Deze isolatie is een schendig van de rechten van Öcalan en in strijd met de internationaal geldende normen. Turkije is lid van de Raad van Europa en is gebonden aan haar normen, maar Turkije overtreedt ook deze wetten. De omstandigheden waarin Öcalan vastzit, zijn isolatie, de arbitraire en politiek gemotiveerde straffen… zijn op geen enkele manier te verklaren of goed te praten. Zelfs de eigen Turkse wetten worden hiermee overtreden. De schrik van de AKP-regering voor Öcalan en zijn poging om hem monddood te maken, toont nog maar eens dat de rechtstaat en democratie in Turkije onbestaande zijn. Het stilzwijgen van de EU en de Raad van Europa toont ook aan dat de internationale gemeenschap en het westen medeplichtig zijn in deze misdaad en de onderdrukking van de Koerden.

Nochtans is het belangrijk voor iedereen dat Öcalan uit zijn isolatie gehaald wordt, en als politieke leider zich kan uitspreken. Öcalan is een voorstander van een politieke, onderhandelde oplossing van de Koerdische kwestie in Turkije. Maar dat is niet naar de zin van de oorlogszuchtige Erdogan, die zijn regime staande houdt door chauvinisme en autoritarisme. Öcalan is ook de ideoloog met wiens ideeën de Koerden vorm geven aan hun sociale, gendergelijke, multiculturele en radicaal democratische samenleving. De Koerden proberen dat zowel in Syrië (Rojava) als in Turkije (Bakur) waar te maken, maar worden op alle mogelijke brutale manieren aangevallen door de AKP-regering en haar coalitiepartner MHP, de fascistische grijze wolven. Dat is omdat de AKP en de Turkse staat geen politiek en vreedzaam antwoord hebben op de Koerdische kwestie.

De Koerden over heel de wereld, ook in België, protesteren om de vrijlating van Abdullah Öcalan te eisen en zo een kans te geven aan een democratische, politieke en onderhandelde oplossing. Iedereen die voor vrede is in Turkije, Koerdistan en het Midden-Oosten, moet deze eis van de Koerden steunen. We vragen aan alle democratische, progressieve, revolutionaire mensen en organisaties om de vrijlating van Abdullah Öcalan te vragen en solidair te zijn met de Koerden.

Datum: 14/04/2018
Uur: 14:00u
Plaats: Place Saint-Lambert, Luik

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853