Stop de agressie-oorlog van het Turkse regime tegen Afrin!

4013

Stop de agressie-oorlog van het Turkse regime tegen Afrin!

Sinds het uitbreken van het Syrische conflict heeft Turkije alle salafistische groepen gesteund, waaronder Al-Qaida en ISIS en hen aangespoord om ook de Koerden aan te vallen. De belegering van Kobane door ISIS in de herfst van 2014 was op bestelling van de AKP-regering. Daar beet ISIS zijn tanden stuk op het heroïsch verzet van de Koerdische jongeren van de YPG en YPJ, bijgestaan door hun Arabische en Assyrische bondgenoten waarmee zij later de Syrian Democratic Forces, SDF, vormden. Sindsdien ging het enkel achteruit met ISIS en de SDF werd een deel van de Internationale Coalitie. Momenteel zijn de gebieden onder controle van de SDF de meest veilige, stabiele en democratische regio’s van Syrië.

Eén van deze regio’s is het kanton van Afrin. Afrin is sinds het uitbreken van het conflict een eiland van stabiliteit en veiligheid gebleven. Om deze reden heeft het kanton bijna 300.000 vluchtelingen opgenomen, voor het merendeel Arabieren. Noch Afrin, noch enige andere regio in het noorden van Syrië die door de SDF wordt gecontroleerd, heeft Turkije aangevallen of bedreigd.

Turkije valt Afrin en Rojava aan omdat het een Koerdische regio is die haar status als een stabiele en democratische entiteit ontwikkelt. Turkije heeft de nederlaag van ISIS niet kunnen accepteren en heeft op 20 januari met alle kracht zelf Afrin aangevallen. Zijn straaljagers en tanks vallen bewust de door burgers bewoonde gebieden aan. Tientallen burgers zijn gedood, de meeste vrouwen en kinderen, en honderden geraakten gewond. Het Turkse leger begaat oorlogsmisdaden en humanitaire misdaden zoals beschreven door het internationaal recht en de geldende internationale normen.

Het noorden van Syrië is grotendeels verlost van ISIS en andere salafistische groepen maar het gevaar van ISIS en het salafisme is niet helemaal geweken. De aanvallen van Turkije destabiliseren de regio en bemoeilijken de strijd tegen ISIS.

Ondanks dit gevaar, zien we dat de reacties van Rusland, de VS, Europese landen, de EU en de VN tegen Turkije zeer teleurstellend zijn. Rusland, die het luchtruim in de regio controleert, trok eerst zijn soldaten terug uit het gebied en opende vervolgens het luchtruim voor Turkse straaljagers. De VS, de EU en de VN hebben zwakke verklaringen afgelegd die de ernst van de situatie niet vatten en dit heeft op zijn beurt de Turkse agressie aangemoedigd. Telkens werd “het recht van Turkije erkend om zijn grenzen te beschermen en zich zorgen te maken over legitieme veiligheid”. Welke zorgen? Degenen die worden aangevallen, de kwetsbaren zijn Rojava en de volkeren van Noord-Syrië. De VN Veiligheidsraad kwam bijeen op 22 januari 2018, maar het lukte zelfs niet om het Turkse offensief te veroordelen. Deze houding zorgt ervoor dat de VN slechts een toeschouwer is in dit conflict die éénzijdig door Turkije uitgelokt werd. Dit is niet hoe een volk dat dapper tegen IS heeft gevochten namens de mensheid, behandeld moet worden. Dit is niet moreel.

De mensen van Afrin worden geconfronteerd met genocide. De situatie is gevoelig en urgent. Daarom roepen wij iedereen op om solidair te zijn met Afrin en deel te nemen aan een protestmars op zaterdag 27/01/2018, om 14u met als startpunt het Centraal station te Brussel.

In dit kader vragen we aan België, de EU en de internationale gemeenschap om:

  • De oorlog van het Turkse regime te veroordelen
  • De wapenhandel met Turkije stop te zetten
  • Dringend maatregelen te nemen die een einde maken aan de vijandelijkheden en leiden tot de terugtrekking van de Turkse troepen
  • Diplomatieke initiatieven op te starten die resulteren in een duurzaam bestand en politieke onderhandelingen
  • De vrijheid van meningsuiting en vereniging in Turkije te helpen garanderen
  • De mensen van Afrin worden geconfronteerd met genocide. De situatie is gevoelig en urgent. We roepen alle mensen met een geweten op om Afrin te steunen en solidair te zijn.
  • We roepen de hierboven genoemde machten op om de realiteit op het terrein te begrijpen en een duidelijk standpunt in te nemen tegen de aanvallen van de Turkse staat.
  • Rojava en Noord-Syrië, inclusief Afrin moeten tot NoFly Zone uitgeroepen worden
  • De dreiging van ISIS is niet geëindigd in de regio. Alle troepen moeten hun aandacht richten op ISIS en vergelijkbare groepen.

NavBel
Belgische Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853