Persverklaring NavBel nav de gebeurtenissen in Antwerpen op 27/10/2017

5142

Racistisch geweld tegen Koerden in Antwerpen.

Gisteren, vrijdag 27 oktober in Antwerpen, is er een Turkse racistische en fascistische aanval geweest op Koerden. Koerden die met een bus onderweg waren naar een activiteit, zijn door Turken klemgereden en bekogeld met stenen. Er werden racistische slogans geroepen. Er zijn gewonden en vele arrestaties.

Free Ocalan bus-tour ook in België

De Koerdische gemeenschap is met een Free Ocalan-campagne bezig in Europa. Een bus die omgevormd is tot een mobiele bibliotheek, doet een ronde door tientallen Europese steden waarbij ze telkens op een plein infostands opzetten en vreedzaam campagne voeren. Dat gaat gepaard met veel muziek en dans. Gisteren en vandaag waren ze in Charleroi en Luik. Vanavond en morgen zouden ze dan hetzelfde doen op het steenplein in Antwerpen. Op de bus zaten een veertigtal Koerden. Sommigen uit België, maar ook Koerden uit Duitsland en Frankrijk. Het was een internationale actie. Na Antwerpen zou de bus doorrijden naar Nederland om de campagne daar verder te zetten. Niet alleen in Charleroi en Luik, maar in tientallen steden kon deze actie zonder problemen plaatsvinden.

Wat was de bedoeling van de Koerden?

Er zijn vragen over hoe die bus in die straat is beland. Eerst en vooral moet benadrukt worden dat wat er in sommige media verteld wordt (PKK-aanhangers gaan bewust naar daar om te provoceren), niet correct is. De bus is doorheen tientallen steden gegaan om een vreedzame campagne te voeren. Ook na Antwerpen was het de bedoeling dat de campagne zou doorlopen. Het is onzinnig om andere dingen te beweren want voor de gemeenschap was het belangrijkste dat de campagne verdergezet kon worden. Niemand heeft iets te winnen met een rondje vechten. Men is wel wijzer dan dat. Wat momenteel geschreven wordt in de Turkse media, maar ook sommige Belgische media, is werkelijk hemeltergend. Er worden de gemeenschap dingen in de schoenen geschoven waar men totaal niet mee bezig is.

Goede samenwerking met de stad en politie

De bus-tour, informatie stands en de randactiviteiten waren aangevraagd en toegelaten door de stadsbesturen. Ook in Antwerpen. De Koerdische gemeenschap, maar ook de Belgische organisatoren van het solidariteitscomité stonden in verbinding met de politie om alles vlekkeloos te laten gebeuren. De Koerdische gemeenschap heeft deze goede manier van samenwerking geduldig opgebouwd in alle steden waar het aanwezig is en campagnes voert.

Hoe geraakt die bus dan toch in de Brederodestraat?

Wie op google maps kijkt, ziet dat wanneer je van de autostrade afkomt en richting de Lange Vlierstraat wilt rijden (en verder richting Steenplein vlak naast het kanaal) via de Zuidwijk passeert waar ook de Brederodestraat ligt. De chauffeur verklaart dat het verkeer vastzat en straten afgesloten waren (ook omdat er een grote fietshappening, de critical mass ride, in die buurt bezig was) en dat hij zijn gps volgde doorheen de straten. Zo is hij per ongeluk in die straat beland. De chauffeur is niet van Antwerpen en besefte totaal niet in welke buurt hij aan het rijden was. Het is ook heel jammer dat de Antwerpse politie, die anders wel van alles goed op de hoogte was en voorbereid was, de bus niet zelf begeleid heeft richting het kanaal.

Wat is er dan gebeurd in die straat?

In Antwerpen hebben fascistische en racistische Turken op een georganiseerde manier de Koerden aangevallen. Op de beelden is een grote groep van meer dan 100 mensen te zien. Getuigen verklaren dat een auto de bus klemgereden heeft in de Brederodestraat waarna de aanval begon. De bus werd bekogeld en er werden racistische slogans geroepen. Op dat moment was de politie er nog niet. De Koerden moesten wel zichzelf verdedigen. De groep agressors groeide en het gevaar van een lynchpartij ontstond. Racistische Turken zijn beginnen vechten. De betrokken Koerden getuigen dat sommigen een mes bij hadden en ermee uitgehaald hebben. Gelukkig is de politie snel erbij gekomen en kon de 2 groepen scheiden. Erger is voorkomen. De Koerden werden op de bus gezet en onder begeleiding weggevoerd. De politie verklaarde dat alle aanwezigen op de bus administratief aangehouden zijn en afgevoerd naar het politiebureel om een verhoor af te nemen en hun klachten tegen de aanvallers op te nemen.

Samenscholing in Brederodestraat groeit nog verder

Nadat de bus en de Koerden weggeleid werden is de rust nog niet terug gekeerd in de Brederodestraat. De groep Turken zwelde nog aan. Er is toen een opstoot geweest tussen de politie en de opgehitste menigte. De politie heeft pepperspray moeten gebruiken. Dit heeft niks met de Koerden te maken omdat zij al weg waren. Het is een opstoot geweest tussen de politie en heethoofden. Ook volgens de politie zijn meer dan 40 Turkse agressors gearresteerd. Er zijn ook gewonden naar het ziekenhuis afgevoerd.

Gevaar van lynchpartijen nog niet geweken

Later in de avond hebben dezelfde agressors in dezelfde straat winkels van Koerden aangevallen. Er zijn ramen gesneuveld. Een grote groep van meer dan 200 fascisten heeft er 2 uur lang deze buurtbewoners en enkele klanten belaagd. Er hadden er heel erge dingen kunnen gebeuren. De betrokken Koerden verklaarden dat ze totaal weerloos waren. Ooggetuigen zeggen dat minstens 1 persoon in de lucht geschoten heeft. De winkeliers en hun klanten hebben urenlang vastgezeten. Het heeft een hele tijd geduurd eer ze door de politie ontzet konden worden. Uit de media vernemen we dat er tot diep in de nacht een samenscholing is geweest.

Wat is nu de kern van het probleem?

Deze samenloop van omstandigheden is zeer spijtig. Was het maar niet gebeurd. Maar dit doet niks af aan de waarheid dat de bus is klemgereden in die straat en dat men de bus bekogelde. En zo is het allemaal begonnen. Er zijn daar burgers aangevallen die met niks anders bezig waren dan een vreedzame campagne. Het geweld kan niet goedgepraat worden. Iedereen mag overal naartoe in dit land. Of zijn er misschien toch nog no go zones voor sommigen? De kern van het probleem is niet dat Koerden zichtbaar voor zichzelf opkomen. De kern van het probleem is dat er racistische en fascistische Turken zijn die dat niet willen aanvaarden en zeer snel grijpen naar geweld. Het feit dat Koerden bestaan en ademen is voor sommigen al een hele provocatie. Maar mensen met verstand aan hun hoofd zien wel waar de essentie ligt. De Belgische media en overheid moeten op dit vlak eerlijk en moedig zijn. Waar ontstaat het probleem?

Racisten in de slachtoffer rol, laffe politici en een doofstomme overheid

De schuldigen wentelen zich weer in een slachtofferrol en doen alsof zij aangevallen werden. Het is tijd dat de ogen opengaan en dat men beseft dat het anti-Koerdisme, racisme en fascisme wijdverspreid is onder de Turken en dat dit in de hand gewerkt wordt door hun laffe verenigingsleven en Turks-Belgische politici die totaal niet reageren en laten betijen. Als ze het al niet goedpraten… Dit is de ongemakkelijke waarheid waar ook de Belgische overheden liever hun ogen voor sluiten. De Belgische Koerden worden alleen gelaten tegen deze agressors. Sinds maart 2016 zijn vele gewelddadigheden gepleegd op Belgische Koerden, hun verenigingen en activiteiten. Er zijn vele klachten en politieonderzoeken maar justitie en overheid nemen hun verantwoordelijkheden niet op.

We roepen het Turkse verenigingsleven en de Turks-Belgische politici op om ook te reageren, zulke daden te veroordelen en serieus na te denken over hoe het vreedzaam samenleven tussen de verschillende gemeenschappen naar de toekomst toe gegarandeerd kan worden. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid. U wegstoppen achter uit Ankara gedirigeerde propaganda en bemoeienissen is op de eerste plaats zeer schadelijk voor de Turkse gemeenschap die dreigt alle geloofwaardigheid te verliezen.

Wat gaat de Koerdische gemeenschap doen?

De Koerdische gemeenschap veroordeelt scherp deze schandalige agressie. Het word tijd dat de Belgische overheden zich ondubbelzinnig uitspreken tegen deze geweldpleging en erkennen dat er racisme en fascisme achtersteken.

De Koerdische gemeenschap benadrukt dat het haar democratisch recht om vreedzaam actie te voeren gaat blijven uitoefenen en dat het zich ondubbelzinnig uitspreekt tegen oorlog en geweld. Men blijft pleiten voor een vreedzame, politieke en onderhandelde oplossing van de Koerdische kwestie. Dit is de beste basis om te verzoenen en het vredig samenleven tussen alle gemeenschappen te bevorderen.

Maar de goedbedoelde pogingen worden, net zoals in Turkije, helaas ook in België beantwoord met agressie en racisme.

NavBel

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853