Stop de Erdoganisering van het Belgisch gerecht – Stop de criminalisering van de Koerdische activisten!

536

STOP DE ERDOGANISERING VAN HET BELGISCH GERECHT – STOP DE CRIMINALISERING VAN DE KOERDISCHE ACTIVISTEN!

Op 9 mei herbegint het proces tegen 34 Koerdische activisten en 2 mediaorganisaties. Zij worden ervan beschuldigd lid te zijn en/of leiding te geven aan de PKK, evenwel zonder de vermeende daden te benoemen. Dit is een politiek gemotiveerde zaak dat geen enkel crimineel feit aan de beklaagden toeschrijft. Deze berechting is dan ook geopend op verzoek van Turkije. De betrokken personen hebben geen enkele misdaad begaan in België. Ook niet in Turkije of Koerdistan. De beschuldigingen hebben betrekking tot gebeurtenissen die plaatsvonden in Turkije en Koerdistan in het kader van de legitieme strijd voor Koerdische rechten. Op geen enkele manier wordt er een directe band met de beklaagden aangetoond. Sommige beklaagden leven al jarenlang als politieke vluchteling in België. Dat deze activisten hiervoor berecht worden, is een aanfluiting van het politiek asielrecht.

Hun eventuele veroordeling is een gevaarlijk precedent dat onze democratische vrijheden bedreigt. Het betekent immers dat men kan veroordeeld worden wegens onrechtstreekse betrokkenheid bij feiten die men niet gepleegd heeft. (Guilty by association). Ook zal dit een precedent zijn waarbij de Belgische antiterreur wetten toegepast worden op een progressieve bevrijdingsbeweging met een miljoenenaanhang.

Het onderzoek is voornamelijk gebaseerd op “bewijs” dat voortgebracht is door de Turkse staat, die burgerlijke partij is in deze rechtszaak. Diezelfde Turkse staat voert ondertussen een niets ontziende oorlog tegen de Koerdische bevolking, begaat op grote schaal mensenrechten-schendingen en sluit democratisch verkozen parlementsleden en burgemeesters op. Alle Koerdische media zijn gesloten. Het gevolg van dit alles is een vrijheidsstrijd, een verzet tegen de ontkenning, de assimilatie, onderdrukking en verdrijving door de Turkse staat. Het legitieme verzet en de strijd voor de rechten wordt door Turkije en haar bondgenoten bestempeld als terrorisme. Dit is ook niet anders in deze rechtzaak. De beklaagden waren betrokken in politieke activiteiten om het verzwegen Koerdische volk een stem te geven.

De Koerden verzetten zich in het Midden-Oosten niet alleen tegen het onderdrukkende regime van de Turkse staat, maar vechten tegelijk ook vooraan aan het front tegen ISIS, Al Qaeda en andere salafistische organisaties. Om te tonen hoe gevaarlijk IS en consoorten zijn, is het voldoende om te wijzen naar de aanslagen van Brussel, Parijs en andere slachtpartijen. Bovendien is het duidelijk dat de Turkse regering met aan het hoofd Erdogan, deze organisaties steunt.

Het is onbegrijpelijk dat Koerdische politici nog steeds vervolgd worden enkel en alleen om Turkije te behagen. Deze situatie is gewetensloos en onrechtvaardig. In een eerdere proces werden deze beklaagden in het gelijkgesteld en werd er geoordeeld dat er van terrorisme geen sprake kan zijn. De rechtbank bestempelde de strijd van de PKK als een gewapende conflict naar internationaal recht. Echter, het parket en de advocaat van Turkije gingen tegen deze uitspraak in beroep. Daarom deze zitting op 9 mei.

Tot nu toe zijn vele Belgische politici, mensenrechtenactivisten en democraten uit solidariteit met de Koerdische politici tegen deze rechtszaak naar voren gekomen. Wij roepen alle progressieve en democratische krachten op samen met ons te protesteren tegen de criminalisering van de Koerdische activisten maar vooral ook tegen de ‘Erdoganisering’ van het Belgisch gerecht.

Verhef uw stem, wees solidair met de Koerdische politici en versterk onze protestactie.

Waar?: Justitiepaleis, Poelaertplein 1, 1000 Brussel
Wanneer?: 9 mei vanaf 9u tot 11u, persconferentie om 10u30.

 

Video