Een grote klap voor persvrijheid en vrije meningsuiting in Europa

1290

Een grote klap voor persvrijheid en vrije meningsuiting in Europa
EUTELSAT (Europese satelliet-provider) eist de sluiting van Koerdische TV-stations.

EUTELSAT moet niet gehoorzamen aan de bevelen van Dictator Erdoğan.

EUTELSAT eist na een besluit van Türk-RTÜK (Turkse staatsagentschap voor monitoring, regelgeving en sanctionering van radio- en televisie-uitzendingen) de stopzetting van de uitzending uit Europa van de Koerdische zenders Sterk TV, News Channel en Ronahi TV via de Hotbird satellieten.

Het afgelopen jaar werden in Turkije 150 televisiestations, radio’s en kranten gesloten en honderden journalisten gevangengenomen. Volgens de index van persvrijheid van Reporters  zonder Grenzen (RSF, Reporters Sans Frontières) is Turkije 1 van de landen waar de persvrijheid het meest geschonden wordt.  Op de lijst van 180 landen bevindt Turkije zich op de 155ste plaats.

Tijdens het bestuur van Erdoğan en de machtsperiode van de AKP, werd de druk vanuit Turkije geëxporteerd naar buiten. De Turkse regering schakelt in zowel binnen- als buitenland verschillende drukkingsmechanismen in tegen alle binnen- en buitenlandse oppositionele persinstellingen.

In dit kader neemt de RTÜK beslissingen tot sluiting van Koerdische TV-zenders en overhandigt deze besluiten aan Europese instellingen. Het sluiten en blokkeren van de activiteiten wordt gepoogd zonder een beslissing van de toezichthoudende licentieautoriteiten van de landen waaruit de uitzendingen gebeuren.

Sterker nog, in september 2016 had EUTELSAT al op vraag van RTÜK de uitzendingen van Med Nuçe TV en Newroz TV via de HOTBIRD-satellieten verhinderd. Ondanks dat  EUTELSAT hierop volgend in Frankrijk een rechtszaak verloor, kwam ze niet terug op die beslissing en werd ze veroordeeld tot een geldboete.

De Turkse overheid heeft nu gelijkaardige verzoeken als toen verstuurd naar EUTELSAT. Dit keer eist ze de stopzetting van de uitzendingen van News Channel TV, Sterk TV en Ronahi TV via Hotbird

Onze dringende oproep aan alle leden van de pers, niet-gouvernementale organisaties, parlementsleden, activisten, mensenrechtenorganisaties en internationale instellingen:

De stopzetting van deze volstrekt willekeurige en onwettige praktijken.
Het voorkomen van het exporteren van de druk op de pers vanuit Turkije naar Europa. Dit is de plicht van alle instellingen, en voornamelijk pers- en publicatie instellingen.

Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn fundamentele rechten die voor iedereen gegarandeerd moeten worden.

 

NavBel
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853