Het Turkse leger valt Yezidi Koerden en dorpen in Rojava aan

1674

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben Şengal (Sinjar-Irak/Koerdistan) en Dêrik (Karaçokê-Rojava/Koerdistan) aangevallen.

Volgens de laatste informatie vielen 26 Turkse gevechtsvliegtuigen Amûd en Geliyê Kerse in Sengal/Sinjar aan. Het bombardement is nog steeds aan de gang. Naar verluidt werden, voorafgaand aan de luchtaanvallen, de communicatienetwerken in Dêrik en de omliggende gebieden volledig afgesneden. Veel Koerdische burgers en Koerdische strijders werden gedood en gewond.

Gisteravond, bombardeerden Turkse gevechtsvliegtuigen Dengê Roajva Radio en CIRA-FM en ook het YPG hoofdkantoor in Karaçokê in de stad Dêrik. In verband met de aanval, verspreidde de commandant van de YPG een verklaring waarin hij de bevolking van Rojava opriep om voor zichzelf op te komen. De YPG verklaring luidt; “Op dinsdag 25 april om 02:00 uur lanceerden Turkse gevechtsvliegtuigen een intensieve luchtaanval op het YPG hoofdkantoor in Karaçokê in de omgeving van Derik. In Karaçokê zijn het pers- en publicatiecentrum, de radio, het communicatiecentrum en een aantal militaire organisaties gevestigd. Als gevolg van deze brutale aanval, hebben een aantal van onze strijders het leven verloren en raakten anderen gewond. Hun identiteit wordt later bekend gemaakt.”

“Als YPG”, gaat de verklaring verder, “herhalen we dat zo’n lafhartige aanval geen invloed zal hebben onze wil en vastberadenheid in de strijd voor vrijheid en tegen terreur. We roepen de bevolking van Rojava, met al zijn diversiteit, op om zich aan te sluiten bij hun legitieme strijdkrachten, en hen in het kader van dit offensief te versterken”.

De Turkse staatsterreur moet stoppen en de coalitietroepen mogen niet zwijgen.

Volgens de co-voorzitter van de PYD, Salih Muslim, worden deze luchtaanvallen uitgevoerd om steun te verlenen aan de ISIS. Daarom, zo ging hij verder, moeten de coalitietroepen hun positie verduidelijken. “Zij [Turkse gevechtsvliegtuigen] vallen een samenleving aan, die vecht tegen het terrorisme. De coalitietroepen mogen hierover niet zwijgen. Niemand zou deze aanval mogen aanvaarden.”, voegde hij eraan toe.

Turkije wil de militaire operatie rond Raqqa in de kiem smoren

De Syrische Democratische Vergadering (MSD) bevestigde in een verklaring dat dit soort aanval, hun vastberadenheid in de strijd tegen terreur enkel versterkt.

De verklaring van de MSD luidt als volgt: Terwijl de Raqqa operatie aan de gang is en onze krachten de overhand tegen de ISIS behalen, bombarderen Turkse gevechtsvliegtuigen onze hoofdkwartieren in de gebieden rond Karaçokê en Şengal. Deze aanvallen tonen aan dat de     Turkse staat de militaire operatie rond Raqqa willen neutraliseren om ISIS een adempauze te geven.

Turkse gevechtsvliegtuigen bombardeerden ook
   het gebouw van Voice of Rojava FM in Derik.
Het gebouw is volledig verwoest.

 

VZW Vrede, Nav-bel en het Rojavacomité vragen aan de Belgische Minister van BZ de bombardementen te veroordelen en tussen te komen bij Europese collega’s om hetzelfde te doen. Turkije moet ophouden de regio te destabiliseren en Turkse strijdkrachten moeten zich binnen de landsgrenzen terugplooien. De bevolking van Rojava heeft het recht zelfstandig haar toekomst te bepalen zonder buitenlandse inmenging. Hetzelfde geldt voor Iraaks Koerdistan.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853