HONGERSTAKING VAN POLITIEKE GEVANGENEN IN TURKIJE

1502

Op dit moment zijn verschillende personen aan een onomkeerbare hongerstaking begonnen in meerdere gevangenissen in Turkije. De Koerdische politieke gevangenen hebben deze stakingen aangevangen op 15 februari 2017 naar aanleiding van de schending van hun meest fundamentele rechten en door de psychologische en fysieke martelingen die ze dagelijks ondergaan.

Vandaag de dag gaan de hongerstakingen verder in de gevangenissen van Sakran (48e dag), Sincan (39e dag), Tekirdağ (26ste dag), Tarsus (20e dag), Bolu (6de dag), Hatay (3e dag) en ze verspreiden zich naar andere gevangenissen. De gevangenen verklaren dat de meest essentiële rechten, zoals het recht op gezondheid, medische consultatie in de gevangenis, bezoek van familieleden en het recht om te bellen niet worden gerespecteerd. De weinige keren dat zieke gevangenen op consultatie mogen, worden ze geboeid. Dat is een onmenselijke behandeling. Alhoewel de situatie van de gevangenen kritiek is, werden ze maandag 03 april, aangevallen en geslagen door bewakers en soldaten.

Bovendien wordt de tijd van bezoeken, als die worden toegestaan, in toenemende mate verminderd en de korte tijd dat gevangenen door brengen met hun families wordt regelmatig onderbroken door bewakers die dreigen dat ze hun situatie zeker niet mogen delen met de bezoekers. Het doel van de gevangenisdirectie is het beperken van de contacten van de gevangenen met de buitenwereld en zelfs het geheel vermijden ervan. Tijdens het fouilleren bij de in- en uitgang van de gevangenis, worden familieleden van gevangenen ook mishandeld en vernederd door de bewakers. Boeken en andere goederen meegenomen door hen voor de gevangenen worden niet overgedragen aan de gevangenen.

De gevangenen verklaren dat de staking zal doorgaan tot de dag waarop de onderdrukking stopt. Hun eisen bestaan uit het respecteren van hun rechten op bezoek, gezondheid, medische behandeling en de onmiddellijke stopzetting van het geweld en de afgrijselijke intimidaties die ze ondergaan door de bewakers. De stakers eisen ook de lopende noodtoestand (OHAL) te beëindigen. De gezondheid van de stakers wordt erger met de dag en de oproepen die zij doen aan de leiding van het gevangeniswezen en de Turkse justitie blijven echter onbeantwoord.

We roepen iedereen op niet te zwijgen over deze situatie en te reageren voordat het te laat is.  De hongerstaking van de Koerdische politieke gevangenen heeft de drempel van de dood bereikt.  Het nieuws van de dood van de hongerstakers kan ons elk moment bereiken.

 

Nazlican Acar
Mensenrechtenactiviste
NavBel

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853