Persbericht: Fascistische aanval op Koerden voor de Turkse ambassade in Brussel

1931
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4387

Zware daad van agressie van fascistische Turken tegen de Koerden in Brussel

Vandaag, donderdagnamiddag, is er voor de Turkse ambassade in Brussel een agressieve aanval geweest op de Koerden. Een groep fascistische Turken viel met messen de Koerden aan die er kwamen om te stemmen voor het referendum in Turkije.

Volgens de slachtoffers zelf waren er 4 aanvallers die hen met messen aanvielen. Sultan Ugras, een vrouw van 60 jaar, kreeg messteken op verschillende plaatsen en is er het ergst aan toe. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Minstens 1 dader heeft zich na de aanval in de ambassade verschuild. Naderhand is deze dader toch nog opgepakt door de politie.

Volgens ons is deze agressie geen toevallige ‘opstoot’ tussen voor- en tegenstanders zoals de Belgische media doen uitschijnen. Er is sprake van een doelbewuste provocatie. Al een paar dagen hing het in de lucht dat er ‘iets’ ging gebeuren.

Al een paar dagen hingen verdachte mensen rond in de nabijheid van de ambassade. De stembusgangers hadden er hun beklag over gedaan. De voorzitter van NavBel, Mustafa Kumral, tevens ook HDP-vertegenwoordiger en gemachtigd om de stembusgang bij te wonen en te controleren, heeft de voorbije dagen herhaaldelijk contact gehad met de Brusselse politie om hen hiervoor te waarschuwen. Vandaag donderdagochtend stonden deze mensen er weer en heeft de voorzitter van NavBel direct de ambassadeur gewaarschuwd. Zij heeft laconiek gereageerd en de dreiging weggelachen. Vervolgens heeft Mustafa contact gehad met de vertegenwoordigers van de overige Turkse politieke partijen, inclusief de AKP, om in te grijpen. Maar niemand heeft iets gedaan.

Deze provocatie had vermeden kunnen worden als de verantwoordelijken, van de Brusselse politie alsook de ambassadeur en de verantwoordelijken van de politieke partijen, alerter hadden gereageerd en proactief hadden opgetreden.

Het is de gedeelde verantwoordelijkheid van elk van hen om deze stembusgang zo sereen mogelijk te laten verlopen en de wet te respecteren. Wij, de Koerden en alle democratische krachten en opposanten hebben er baat bij dat de democratische principes werken. Geweld, intimidatie en een negatieve sfeer werken in het voordeel van de machthebbers die uit zijn op polarisatie en het bestendigen van de eigen macht. Hun campagnestrategie is de nee-stemmers weghouden van de stembus. Dat moeten we ten alle tijde vermijden.

We roepen de Belgische autoriteiten op om deze zaak zeer serieus te nemen en de daders voor het gerecht te brengen. Men moet beducht zijn voor het feit dat deze aanval doelbewust georganiseerd is door de ambassade of de regeringsverantwoordelijken. Als de daders diplomatiek personeel zijn, mag dit niet in de doofpot gestoken worden en moeten ze berecht worden.

De HDP-verantwoordelijken, die in Turkije geheel ondemocratisch uit het politieke leven weggedrukt worden, ondergaan dezelfde discriminerende praktijken in Europa en België. In de aanloop naar het referendum werd door de ambassadeur van Turkije in België een vergadering bijeengeroepen met verantwoordelijken van de AKP, CHP en MHP om de stembusgang en de controle erop te organiseren. Ondanks herhaaldelijk aandringen, werd de HDP uitgesloten van dit platform. We hebben serieuze vermoedens van fraude.

We roepen de Koerdische gemeenschap in België en alle andere nee-stemmers op om rustig te blijven en niet in de val te trappen van deze provocateurs. We hebben er alle belang bij dat de stembusgang normaal verloopt en de mensen massaal gaan stemmen.

We wensen de gewonden een spoedig herstel toe. We vragen ook doortastende maatregelen van de Belgische justitie en de politieke verantwoordelijken om het vredig samenleven van de migrantengemeenschappen te verzekeren.

De Koerdische strijd is er één voor democratie, mensenrechten, nationale rechten en socialisme. Het is een strijd voor emancipatie van alle onderdrukten, een strijd die samen en internationaal gevoerd moet worden. We kunnen niet lijdzaam toekijken hoe Turkije afglijdt in een dictatoriale theocratie. We zullen onze politieke strijd voor een alternatieve, basis-democratische, feministische en socialistische maatschappij verderzetten.

Mustafa Kumral, co-voorzitter NavBel en Arife Soysuren, co-voorzitser NavBel
Salih Ucar, comité externe relaties NavBel
Orhan Kilic, woordvoerder NavBel
Delil Agbaba, woordvoerder NavBel

 

 

17554386_1514991365220018_5068334723837967765_n 17554075_1514991368553351_4952913767197278316_n17634359_1514991361886685_1422728554887084241_n 17634458_1601387489901606_6278253216402791845_n

 

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853