De AKP is bezig met een nieuwe campagne van slachtingen in Koerdistan

1353

De AKP is bezig met een nieuwe campagne van slachtingen in Koerdistan

Executies, martelingen, verdwijningen en toezicht in het dorp Baba Xirabê in het district Merdin / Nisêbîn

NusaybinOp 1 februari legde de Turkse overheid een avondklok op in negen Koerdische dorpen.  Deze werd de volgende dag opgehoffen met uitzondering van diegene in het dorp Xirabê Baba. Bovendien executeerden Turkse soldaten 3 mensen, sloopten en verbrandden ze 3 huizen en zetten ze verschillende dorpelingen onder toezicht. De gewapende strijdkrachten hebben de toegang tot het dorp geblokkeerd en de internet- en telefoonlijnen afgesloten. Vervolgens hebben ze het dorp aangevallen met gasbommen en hebben de overdracht van gewonden naar het ziekenhuis niet toegestaan. Het staat van beleg dat de “paleiskrachten” van de AKP opgelegd hebben aan Xirabê Baba is momenteel nog steeds van kracht. Bovenop de executie van 3 personen, hebben de Turkse strijdkrachten ook 39 personen gemarteld en is er geen enkel nieuws van 2 anderen. Er kan geen verbinding gemaakt worden met het dorp

Marteling en toezicht

Degenen die momenteel in de TEM-districten (Anti-terreur bureau’s) in hechtenis zitten, zijn: Huseyîn Toy, Gulbahar Toy, Canê Gokturk, Nîhat Gokturk, Songul Koçhan, Telfa Koçhan, Emîne Gokturk, Alî Gokturk, Haydar Golçik, Sefkan Bayhan, Turkan Bayhan, Şevkî Akat, Halîl Zengîn, Abdulmabit Yakut, Şakîr Yakut, Hasan Bayhan, Rifat Bayhan, Mehmet Tahir Gorgun, Baran Gorgun, Îsmaîl Ay, Osman Dogan, Abdullah Dogan, Alî Gorgun, Hatîn Tunc, muxtar Ferhan Bayhan, Şukru Gorgun, Necmîa Gorgun, Îsmaîl Tunc.

Er werd gemeld dat de gedetineerden eerst waren gemarteld op het centrale plein van het dorp, waarna ze werden overgebracht naar de TEM-districten. Dit is het geval voor Sabrî Gorgu, Behçet Koçhan, Vasfî Dogan, Ferhan Dogan, Édip Ay, Mecît Bal, Halit Toy, Mehmet To, Şukru Koçhan.  Echter, is er geen informatie over waar Suleyman Yakut en Mehmet Bal vastgehouden worden.

Een gedupteerde van HDP Amed / Diyarbakir, Feleknas Uca, benadrukte dat staatsterrorisme aan het werk is in Xirabê Baba en dat, als gevolg van het opgelegde embargo, er geen precieze informatie is over het dorp. Zij voegde hieraan toe: “De dorpelingen zitten gevangen in hun huizen, het staat van beleg is nog steeds van kracht, het is niet toegestaan het dorp te verlaten noch binnen te gaan en we weten niet wat er gebeurt binnen.”

Wat houden ze voor ons verborgen ?

Ûca benadrukte dat alhoewel de militaire operatie voorbij was in het dorp, het Turkse leger zijn staat van beleg verderzet om alle sporen van de begane barbarij te wissen. Hierover zei ze: “Op dit moment, hebben we geen duidelijk beeld van wat er gaande is in het dorp; Afgezien van de executie van 3 personen, konden we geen andere informatie verwerven daar ze geen toegang verschaffen aan onze delegatie.”

Dringende oproep :

Sinds vorig jaar, werden verschillende Koerdische dorpen en wijken zoals Varto, Cizre, Sur, Silopi, Hezex, Nusaybin, Gever, Derik, Kerboran, Şırnak Farqin, Baglar, Bismil en Qoser verwoest en honderden burgers gedood. Nu zien we hetzelfde in dit dorp, die op het punt staat te worden vernietigd en haar bevolking uitgeroeid.

Onze directe oproep aan internationale instellingen en de publieke opinie is om de nodige maatregelen tegen de wreedheden van de Turkse staat in Koerdistan te nemen.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853