15 februari, Öcalan en de Koerden

2252

De Koerdische gemeenschap van België gedenkt op 15 februari de ontvoering en gevangenneming van haar leider Abdullah Öcalan. Sinds 1999 zit hij vast op het gevangeniseiland Imrali in Turkije. Hij wordt daar in totale isolatie gehouden. Sinds 2011 mag geen enkel advocaat naar dat eiland om zijn cliënt te zien en sinds april 2015 kan de vredesdelegatie van de HDP, die een actieve rol opnam in het ondertussen verloren gegane vredesproces, hem ook niet meer bezoeken. Er zijn grote zorgen over zijn veiligheid en gezondheid. Men kan totaal niet vertrouwen op de Turkse staat en justitie. In die 18 jaar van gevangenschap is Öcalan meermaals en langdurig onderworpen aan psychologische foltering, eenzame opsluiting en arbitraire regels en bestraffingen.

Deze situatie is een schending van op de eerste plaats Turkse wetten maar Turkije is dan ook geen rechtstaat. Niemand ligt daar wakker van. Maar deze situatie is ook een schending van de regels van de Raad van Europa waar Turkije lid van is. Hun stilte is minder begrijpelijk.

Abdullah Öcalan, Apo voor de vrienden, is zeer belangrijk voor de Koerden. Hij is niet zomaar ‘een politicus’ die vastzit. De band tussen de Koerden en Apo is dieper dan dat. Daarom ook dat de Koerden zeggen dat de benaderingswijze naar Öcalan, de benadering is naar het volk. Zolang Apo vastzit, is ook het Koerdische volk niet vrij. Zolang Apo niet vrijuit kan spreken, is ook het Koerdische volk monddood. De Koerden en hun vrienden voeren al jaren de campagne “vrijheid voor Öcalan, statuut voor Koerdistan”. Koerden maken geen onderscheid tussen het lot van Öcalan en het lot van Koerdistan. Als men begaan is met Koerdistan, het Koerdische volk en een vreedzame oplossing wil van het conflict, dan moet dat eerst en vooral blijken uit hoe men Öcalan benadert. Hem criminaliseren betekent het criminaliseren van de Koerdische vrijheidsbeweging. Hem erkennen als de leider en ultieme woordvoerder van de Koerden, betekent dan ook dat je het bestaan en de evenwaardigheid van het Koerdische volk erkent.

Dit betekent dat de Koerden enorm veel vertrouwen geven aan Abdullah Öcalan. Ondanks alle propaganda en criminalisering vanwege de Turkse staat, weten de koerden heel goed welke politieke en maatschappelijke model Öcalan verdedigt. Het Koerdisch vertrouwen in Öcalan is een vertrouwen in het radicaal basis democratisch en socialistisch maatschappijmodel waar Öcalan de grondlegger van is. Als in Rojava (Syrisch-Koerdistan) een democratisch en communalistisch experiment, met respect voor alle etnische, religieuze en culturele minderheden, en gendergelijkheid vorm begint te krijgen, dan is dat door de heroïsche inzet van honderdduizenden mensen die geloven in Öcalan en zijn ideeën in de praktijk willen brengen.

Een ander reden waarom de Koerden Öcalan zo op handen dragen, is zijn onverwurmbare geloof om de Koerdische kwestie in Turkije op een vreedzame, democratische, politieke en onderhandelde manier op te lossen. De politieke partij HDP is daar het rechtstreekse product van. Het is de concretisering van het idee om een brug te slaan tussen Koerden en Turken en op gelijkwaardige voet een gedeelde en democratische toekomst uit te bouwen. Anders dan wat de Turkse staat beweert, die overigens zelf helemaal verdrinkt in racisme en onderdrukking, willen Öcalan, PKK en de HDP Turkije democratiseren en alle volkeren verenigen. Het is een samenlevingsmodel, geen separatisme. Het is een alternatief op het kolonialisme. Maar net daarom proberen Erdogan en zijn AKP op schandalig wijze de HDP te vernietigen. Net daarom dat Öcalan al sinds april 2015 in totale isolatie zit.

Al 18 jaar ijveren de Koerden met massademonstraties voor de vrijlating van hun Apo. Tussen 2012-2014 werd wereldwijd een grote handtekening-campagne gevoerd waarbij meer dan 10.300.000 mensen vroegen om de vrijlating van Öcalan en van alle andere politieke gevangenen, een vredesproces, vrijheid voor Koerdistan en democratie voor Turkije. Deze handtekeningen werden in februari 2015 overhandigd aan de Raad van Europa. Dat was in de periode dat het vredesproces in Turkije een nieuw hoogtepunt bereikte en men nadacht over het neerleggen van de wapens door de PKK om een onderhandelde oplossing te bereiken. Helaas werd deze kans verkeken doordat Erdogan en de AKP de autoritaire toer opgingen.

16682052_413347925674850_5425164988161185104_n

Vandaag gaan alle campagnes om Öcalan te bevrijden verder. Er is grote sympathie en steun van internationalisten uit verschillende landen. 70 van hen afkomstig uit 13 landen hebben vorige week deelgenomen aan een 10-daagse lange mars naar Straatsburg en daar aansluiting gevonden bij een massademonstratie van 15 000 Koerden die vroegen om de vrijlating van Öcalan en alle politieke gevangenen, een vredig Koerdistan en een democratisch Turkije.

 

NavBel,

15/02/2017

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853