‘Registratie’ en ‘jacht’ op Koerden in Europa door Turkije

1391

Registratie van Koerden en ‘jacht op Koerden’ in Europa door Turkije

In de afgelopen maanden, na ‘de mislukte coup ‘, is de sfeer in Turkije zeer grimmig geworden. De regerende AK-partij continueert haar repressie op de HDP, Koerden, Alevieten, progressieven, andersdenkenden en oppositiemedia, zowel in het binnen- als het buitenland. Er gaat geen dag voorbij zonder dat er gekozen parlementariërs van de HDP of kritische journalisten worden gearresteerd onder het mom van terrorisme- of coupbestrijding. Er wordt door president Erdogan zeer hevig misbruik gemaakt van de chaos en de angst die momenteel heerst.

Naast de afbrokkelende democratie van Turkije, is de Turkse president Erdogan ook bezig met een illegale invasie en bezetting van Rojava ( West-Koerdistan in Syrië) en Bashur ( Zuid-Koerdistan in Irak) om te voorkomen dat Koerden autonomie en meer rechten krijgen. Het land is een ongeleid projectiel geworden voor het Midden-Oosten, waarbij Erdogan wisselende, turbulente coalities met verschillende partijen en groeperingen vormt en daardoor zelfs een gevaar vormt voor de wereldvrede. Dit kan destructieve gevolgen hebben voor de veiligheid van burgers zowel in Turkije, als ook voor de Europese, vanwege Turkije’s NATO-lidmaatschap en de betrekkingen die er zijn in de context van de deal aangaande de vluchtelingencrisis.

President Erdogan heeft recent een oproep gedaan aan alle Europees-Turkse organisaties en burgers om Koerden en andere minderheden die sympathiseren met de HDP, PYD, PKK of Gülen te registreren; daarbij roept hij niet op tot registratie van bijvoorbeeld sympathisanten van Al-Qeaida of IS, wat opmerkelijk is. Dit is vergelijkbaar met wat Hitler deed met de Joodse gemeenschap in de jaren voorgaand aan de Tweede Wereldoorlog. Hetzelfde fascisme lijkt in Europa een voetstuk te krijgen onder volgers van President Erdogan en dit baart ons enorme zorgen.

De consequenties zijn al voor de Koerdische gemeenschap voelbaar. Onze democratische volksverenigingen in Europa zijn het doelwit van aanvallen en vernielingen door Turkse burgers in verschillende Europese landen, die het mandaat van Erdogan krijgen om de democratische rechten van in Europa leven Koerden en andere bevolkingsgroepen te schenden. Getuige de aanvallen op het Koerdisch Instituut te Brussel en de Koerdische culturele vereniging in Charleroi. De laatste jaren zien wij overal ter wereld een stijging in de aanvallen op Koerdische gemeenschappen. Met name na haatzaaiende oproepen van Turkse organisaties of individuen ontstaan er pieken in de frequentie en de ernst van de aanvallen op Koerdische burgers, verenigingen en instituten.

NavBel vraagt de Belgische en Europese regeringen om met zeer veel zorgvuldigheid hiermee om te gaan en de Koerdische registraties te laten stoppen en hier zeker niet aan mee te werken. De vrijheid van meningsuiting en het respecteren van democratische rechten van een ieder is een groot goed en is de reden waarom vele Koerden Turkije zijn ontvlucht.

Daarnaast hopen we dat we van de geschiedenis kunnen leren en dat het voor zich spreekt dat registraties van gemeenschappen of bevolkingsgroepen in het verleden hebben bewezen dat er desastreuze gevolgen uit kunnen voortvloeien. Hiermee willen we aangeven dat onze gemeenschap, die eveneens in grote getalen in andere Europese landen leven, vrezen voor hun veiligheid, nota bene in Europa!

We roepen op om Erdogan en zijn aanhangers te stoppen zich te bemoeien met het beleid in België en andere Europese landen; we roepen op om schendingen van democratische principes een halt toe te roepen!

NavBel
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan – België

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853