Amnesty International rapport: ‘Turkije schendt mensenrechten’

1547

Volgens de meest recente rapport van Amnesty van 6 december voeren de Turkse autoriteiten in Noord-Koerdistan een ‘’collectieve strafoperatie’’ uit op ongeveer een half miljoen mensen die hun huizen zijn uitgezet. In de wijk Sur in Diyarbakir troffen de operaties 24.000 mensen, die sinds 2015 de grootste slachtoffer zijn van de strikte avondklok, waardoor burgers niet meer buiten mogen komen, niet meer worden voorzien in levensonderhoud, niet meer kunnen werken en niet meer bij gezondheidsinstellingen kunnen komen. Vele burgers in Sur hebben tekorten aan voedsel en water, waardoor zij noodgedwongen de wijk moeten verlaten. Zij verloren hierdoor hun banen en verblijfplaatsen. Amnesty concludeert dat er geen compensatie is voor de slachtoffers door het falen van de overheid. De organisatie roept Turkije op om de avondklok op te heffen.

Daarnaast worden ook de democratische rechten van de burgers ondermijnd nadat 9 leden van de HDP partij, waaronder de twee co-voorzitters, zijn opgepakt. De HDP is de derde grootste partij van Turkije en deze volksvertegenwoordigers zijn met 6 miljoen stemmen democratisch verkozen. Tot heden zijn de HDP leden in arrest. Maandag 5 december 2016 heeft de Turkse rechtbank een voorstel voor de vrijlating van HDP co-voorzitter, Selahattin Demirtas, verworpen. Daarnaast heeft de AKP-regering van Erdogan tegen Demirtas en andere HDP’ers straffen geëist van 100 a 200 jaren. Demirtas is een democratisch verkozen volksvertegenwoordiger die opgepakt en vastgezet is in een gevangenis samen met jihadistische gedetineerden. Ook worden democratisch verkozen burgemeesters door de Turkse staat opgepakt en vervangen door staatsgezinde bestuurders. De situatie verslechtert steeds meer en de burgers blijven de grootste slachtoffers van de repressie.

Ondertussen heeft WikiLeaks omstreden e-mails van de schoonzoon van president Erdogan en tevens de minister van Energie, Berat Albayrak, gepubliceerd. De e-mails bevatten informatie over hoe de Turkse staat pers en social media controleert en onderdrukt. Daarnaast zijn er e-mails in het archief die er op wijzen dat Albayrak is betrokken bij de organisatie Powertrans en diens olie-import bij IS.

Turkije heeft een lange lijst aan mensenrechtenschendingen en omstreden handelingen. Al deze schendingen van mensenrechten, democratische principes en het aanmoedigen van terrorisme, wat inmiddels meerdere keren ook de Europese bevolking geraakt heeft (aanslagen ISIS) kunnen niet onopgemerkt en of zonder acties vanuit Europa voorbij gaan.

Het Europees Parlement heeft besloten tot het stoppen van toetredingsonderhandelingen en de Belgische overheid zou dit voorbeeld moeten navolgen. Onderhandelen betekent instemmen met de schendingen. NavBel roept de Belgische overheid en Europa op tot meer bewustzijn en maatregelen tegen de Turkse staat.

NavBel

Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853