Een staat van gehoorzamers wordt gebouwd.

1233

Op 29 oktober 2016 gaf de Erdoğan-AKP-regering decreten nrs 675-676 uit met wettelijke kracht in het kader van de noodtoestand.

Enkele onmiddellijke en concrete gevolgen van deze decreten zijn de volgende:

  • 10.000 leraren, gezondheidswerkers, academici, ministerie werknemers, ambtenaren met inbegrip van HDP vice-covoorzitter Sezai Temelli en de groepen en de adjunct-adviseurs werkende voor deze fractie werden onrechtmatig ontslagen bij het ontbreken van een rechterlijke beslissing.
  • Verschillende persbureaus, waaronder Dicle News Agency (Diha) en de enige persbureau voor vrouwen in de wereld, Jinha, evenals vele lokale kranten en tijdschriften in het Koerdisch en Turks,  zijn gesloten.
  • De eigendommen van gemeenten, waarvan de gekozen burgemeesters werden vervangen door de staat aangewezen curatoren, werden in beslag genomen.
  • Het recht op verdediging, die reeds ver verwijderd was van enige vorm van rechtvaardigheid, werd verder beperkt in het rechtssysteem van Turkije.
  • Universiteitsrectoren zullen niet langer worden verkozen. Zij zullen aangewezen worden door de president.

Eens te meer worden mensen schuldig bevonden zonder enige beslissing van een rechtbank. Voor de zoveelste maal wordt de vrijheid van pers en communicatie geconfronteerd met verboden: Koerdische media, kranten, radio’s, persbureaus en televisies, websites worden gesloten, hun eigendommen en apparatuur in beslag genomen. Ze proberen de stem van het Koerdische volk te verstikken.

Deze recente decreten zijn wederom een andere stap naar de oprichting van een “state of obeyers”, een “one-party-state”. De Erdoğan-AKP-regering gaat verder op haar ingeslagen pad om een staatsstructuur te construeren waarbij voor degenen die zich niet trouw verklaren aan Erdogan en de AKP geen plaats zal zijn.

Deze “staat van beleg- regime” dient niet anders dan het creëren van wetten om de uitoefening van uitzonderlijke, onwettige handelingen mogelijk te maken en waarin de wet, rechten en vrijheden niet bestaan. Onder deze staat van beleg worden universele mensenrechten en democratische rechten, vele artikelen van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en van de Verenigde Naties elke dag, elke minuut geschonden.

Erdoğan-AKP-regering gaat verder met de de uitoefening van het proces van zijn eigen coup d’etat. Het gebruikt de noodtoestand om te transformeren naar de “one man rule” gedubbed  “Turkse stijl presidentieel systeem”. Onder het motto “ofwel presidentieel systeem of chaos”, bestuurt deze regering met de couppoging van 15 juli als voorwendsel, het land door middel van decreten met kracht van wet en monopoliseert alle macht in de handen van één man. Al degenen die zich verzetten tegen deze regering worden gedeclareerd als vijanden.

We zeggen nogmaals tegen de AKP-regering: wij zullen niet buigen voor jullie mentaliteit ondanks al het kwaad jullie mogen doen en mobiliseren. Noch het Koerdische volk en de politieke beweging, noch de vrede gezinde en de democratische krachten van Turkije zullen buigen voor jullie en deze onrechtmatigheid.

Nee zeggen tegen deze staat van beleg en de verdediging van de democratie is een maatschappelijke en menselijke plicht voor ons allemaal. Het is onze plicht om weerstand te bieden tegen onrecht, onrechtmatigheid en de staat van beleg.

Democratische Partij van de Volkeren – HDP
Centrale Raad van Bestuur
30 oktober 2016

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853