De Turkse staat voert de repressie tegen de Koerden op

1421

De Turkse staat voert de repressie tegen de Koerden op!

Afgelopen nacht, op 25 oktober, heeft de Turkse politie de 2 co-burgemeesters van de Koerdische miljoenenstad Diyarbakir gearresteerd. Hiermee schakelt de Turkse staat de repressie nog een versnelling hoger. Gülten Kisanak en Firat Anli zijn, naar de beste Koerdische tradities van gendergelijkheid, de vrouwelijke en mannelijke co-burgemeesters van Diyarbakir (Amed in het Koerdisch).

Mevrouw Gülten Kisanak had slechts uren ervoor nog in Ankara in het Turksz parlement getuigd over de mislukte couppoging van 15 juli. Momenteel is een parlementaire onderzoekscommissie belast met een onderzoek naar die couppoging. Burgemeester Kisanak vertelde er over de brutale vuile oorlog van de Turkse veiligheidsdiensten in de Koerdische gebieden sinds juli 2015 en hoe deze crisis en onstabiliteit mee de basis hebben gelegd voor de coup. De meeste officieren en legereenheden die betrokken waren bij de couppoging, waren niet toevallig de uitvoerders van de vuile oorlog in Koerdistan. Burgemeester Kisanak wees erop dat je niet een brutale oorlog kan voeren in de ene helft van een land en democratie en rechtstaat hebben in de andere. Vroeg of laat gaat het politieke regime in Ankara de prijs hiervoor betalen. Als uitweg wees ze op het terug opstarten van het vredesproces en democratisering van het Turks politiek bestel. Dat is de enige manier om voor eens en altijd de militairen naar de kazernes te verwijzen, zowel in Turkije als in Koerdistan.

Na haar getuigenis in het parlement, keerde zij terug naar Diyarbakir en werd prompt gearresteerd nadat ze landde in de luchthaven. Op hetzelfde moment werd ook Firat Anli gearresteerd. Zowel de politie als de gendarmerie hebben huiszoekingen uitgevoerd op hun woonadressen en in alle instellingen van de stad en het stadhuis. Daarbij gingen zij driest te werk en richtten veel schade aan.

Met de loze beschuldigingen van “propaganda voor de terreurorganisatie PKK” en “steun aan de terreurorganisatie PKK”, zijn eerder al tientallen burgemeesters ofwel gearresteerd ofwel ontslagen door de AKP-regering in Ankara. Al in 29 Koerdische gemeentes zijn in de plaats curators (kayyum in het Turks) ingesteld die tegen alle democratische regels in, de steden besturen. Ook zijn tientallen gemeenteraadsleden ontslagen en vervangen door ambtenaren die volledig gestuurd worden door de AKP-regering.

Dit is niets anders dan een coup van de AKP-regering tegen de democratisch en wettelijk gekozen Koerdische burgemeesters en gemeenteraadsleden. Hiermee probeert de staat de Koerdische aspiraties voor lokale zelfbestuur de kop in te drukken.

We roepen de Belgische democratische organisaties en de publieke opinie op niet stil te blijven voor de repressie in Turkije tegen de Koerden en andere opposanten van het regime.

NavBel
Raad van de Koerdische Gemeenschap van België

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853