Panel ‘Democratische Natie’ en ‘de revolutie in Rojava’ in Libanon

1392

Tijdens het kunstensymposium van 98 Weeks in Beirut in Libanon werd een panel georganiseerd over “nationalisme en seksisme”. Koerdische vertegenwoordigers van de vrouwenbeweging werden uitgenodigd om te vertellen over het alternatief model dat zij opbouwen in Koerdistan.

Dilar Dirik van de Vrouwen Bevrijdingsbeweging en Meral Cicek van de vrouwenvereniging Repak vertelden over het ‘Democratisch Confederalisme’ en hoe die in de praktijk gebracht wordt in Rojava. Het panel kon op veel bijval rekenen.

Meral Cicek wees erop dat het huidige conflict in het Midden-Oosten eigenlijk een 3de wereldoorlog is en dat het ‘kapitalistisch modernisme’ zich al 200 jaar probeert te nestelen in die regio. Daarbij zijn nationalisme en natie-staten haar fundamentele werktuigen geweest. Ze wees ook op de banden tussen nationalisme en seksisme. Ze vervolgde met een uiteenzetting over het ‘Democratisch Confederalisme’ zoals Koerdisch volksleider Abdullah Öcalan uitgetekend heeft en hoe dat nu via begrippen zoals ‘democratische natie’ en ‘democratische autonomie’ een concrete gestalte krijgt.

Dilar Dirik ging dieper in op de revolutie in Rojava en omkaderde dat met de bovengenoemde begrippen. Ze wees op het essentieel belang van de zelfverdediging voor de vrouwen en hoe de strijd van de Koerdische vrouwen een belangrijke pilaar geworden is voor het democratisch systeem van Rojava. Ze vertelde dat de revolutie van Rojava niet zomaar uit de lucht kwam vallen maar hoe het lange en fundamentele werk van Abdullah Öcalan en de Koerdische vrijheidsbeweging er aan de grondslag van liggen. Ze vervolgde met vele concrete voorbeelden hoe de Koerdische vrouwen op de voorgrond traden en op verschillende domeinen het democratisch leven organiseerden.

Na de speeches werd de interesse van de deelnemers in de vrouwelijke Koerdische vrouwenbeweging en haar paradigmashift heel duidelijk toen zij veelvuldig vragen erover stelden.

In het kader van hetzelfde symposium werd een lezing van de geschriften van Pelsin Tolhildan over de vrouw en ecologie gehouden in het kunstencentrum van Sursock in Beirut. Zij is de vertegenwoordigster van de Koerdistan Vrouwenpartij voor de Vrijheid (PAJK) die het spraakmakende essay “De geheimzinnige zelfverdediging: nu spreekt de natuur” geschreven heeft. Daarin heeft ze het over een natuurlijke ecologische maatschappij en levensstijl en het verzet tegen de uitbuiting van de natuur en de vervuiling. Ook dat kon de luisteraars zeer enthousiasmeren.

dsc05379 dsc05380 dsc05382

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853