Zijn de Brusselse pleinen verboden voor Koerden? Open brief aan Yvan Mayeur en PS.

1815

De Koerdische gemeenschap van België heeft met verbijstering kennis genomen van de beslissing van Brussel-stad om de Koerdische culturele week te verbieden. Dit cultureel evenement zou normaliter plaatsvinden van 22 tot 25 september, sommige activiteiten ervan zouden plaatsvinden in de Bozar en het Vlaams Parlement, maar het mainevent op het Spanjeplein. Dat laatste is nu verboden.

De Koerdische culturele week is een zuiver cultureel evenement dat ook in 2014 en 2015 op dezelfde plek plaatsgevonden heeft, en dit zonder enige problemen. De derde editie was precies van hetzelfde format, niet meer, niet minder. Het is onbegrijpelijk waarom het dan deze keer niet mag plaatsvinden. Meer zelfs, het is niet enkel dit evenement dat verboden is, sinds juni 2016 worden alle aanvragen voor (straat-)evenementen en manifestaties categoriek geweigerd. Telkens zonder een motivatie of een mededeling.

De Koerdische gemeenschap van België is zeer actief, ook wat betreft straatevenementen en manifestaties. Navbel heeft nooit nagelaten haar verantwoordelijkheden te nemen en deze in goede banen te leiden, bovendien altijd in samenspraak met de bevoegde instanties zoals de reglementen voorschrijven. Echter, de laatste 4 maanden is de houding van het stadsbestuur éénzijdig helemaal veranderd en werden al onze aanvragen voor geweigerd. Nooit werd schriftelijk of op een andere wijze meegedeeld met welke reden dit gedaan werd. Onze poging om met het kabinet van Brussels burgemeester Yvan Mayeur in dialoog te treden werd zondermeer genegeerd. We tasten helemaal in het duister over de beweegredenen van de burgemeester om zijn houding naar de Koerdische gemeenschap toe te veranderen.

Dat naast de manifestaties ook een zuiver cultureel en apolitiek evenement dat andere jaren wel kon, nu ook verboden wordt, is de druppel die de emmer doet overlopen. Dit kunnen we niet aanvaarden en willen antwoorden. We roepen dhr. Yvan Mayeur, toch de burgemeester van alle Brusselaars, op om te bezinnen en deze verkeerde houding te verlaten. Deze houding schaadt de goede verstandhouding tussen de Koerden en de stad en is tegelijk ook een aantasting van de democratische rechten en vrijheden. We willen van de burgemeester horen of de Brusselse pleinen voortaan verboden zijn voor de Koerden en waarom?

Wat drijft de burgemeester? De AKP-regering uit Ankara heeft afgelopen week nog 24 burgemeesters van Koerdische steden op een schandalige ondemocratische manier afgezet (door de staat van beleg), de gemeenteraden buiten spel gezet, en van bovenaf curators gedropt die, net zoals de Romeinse princeps, als éénmans dictators de steden besturen. We vragen ons af of Ankara ook hetzelfde gedaan heeft met Brussel. Wie heeft het voor het zeggen in Brussel, burgemeester Mayeur of misschien de Turkse ambassadeur?

Turkse inmenging, zij het via de ambassade zij het via de in-huis Belgisch-Turkse lobbygroepen, is niet nieuw. De Koerdische gemeenschap werd altijd al met hun antidemocratische bemoeizucht geconfronteerd. Maar nu de dictatoriale trekken van Ankara in overdrive gaan, voelen we dat tot hier. Soms kunnen we onze evenementen toch verderzetten, maar even vaak zwichten de Belgische instanties en verbieden ze onze activiteiten. In het recente verleden hebben Belgische universiteiten, parlementen, officieel erkende culturele centra, gemeentebesturen… onze activiteiten onder Turkse druk verboden. Hoe langer hoe meer hebben we het gevoel dat wij, de Koerden, alleen gelaten worden in onze strijd voor erkenning en democratie.

De mentaliteit van de Turkse staat is gekend: is er iets dat in naam van de Koerdische rechten gebeurt, plak er dan direct de naam PKK op, criminaliseer het en onderdruk het. Dat is voor Turkije een gemakkelijkheidsoplossing omdat het, ondanks het recente vredesproces, nog steeds niet in staat is om haar Koerdische realiteit onder ogen te zien. Maar neemt België stilletjes aan die Turkse staatsmentaliteit over? Gunt België de Koerden nog een plek onder de zon? Geloven de Belgische politici nog in hun democratische waarden en normen of hebben ze zich allemaal laten intimideren door pestkop Erdogan?

We vragen expliciet aan de Parti Socialiste, de partij van Yvan Mayeur, wat zij nog denken over de politieke situatie in Turkije, de repressie tegen de oppositie en media, de toetredingsonderhandelingen tot de EU en de inspanningen van de EU om de democratische standaarden in Turkije op te krikken? Met één pennenstreek heeft de AKP-regering bijna 12 000 Koerdische leerkrachten, bijna 10 000 ervan lid van de socialistische onderwijs vakbond Egitim-Sen, op non-actief gezet op basis van vage beschuldiging als “gelieerd aan de PKK”. Wat denkt de PS hierover? En wat denken de ABVV, ACV en ACLVB hierover?

Geachte burgemeester Yvan Mayeur, de Turkse staatsmentaliteit naar België importeren zal enkel de samenlevingsproblemen verergeren, niet oplossen. De Brusselse pleinen sluiten voor Koerden, zoals Turkije de Gezi- en Taksimpleinen voor opposanten sluit, zal het ongenoegen verder voeden. Daarom vragen we U om te bezinnen en de antidemocratische houding te verlaten. Herzie de beslissing over de culturele week en laat het doorgaan.
Mustafa kumral (co-voorzitter)
Arife Soysuren (co-voorzitster)
Salih Ucar (externe relaties)
Orhan Kilic (woordvoerder)

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/9/e/4/navbel.be/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853