Na bijna twee jaar eindelijk weer bezoek voor Abdullah Öcalan

1101

Na bijna twee jaar eindelijk weer bezoek voor Abdullah Öcalan

“Als de regering er klaar voor is, dan is het conflict tussen de Turkse staat en Koerden binnen 6 maanden op te lossen.” Dat heeft de Koerdische leider en politieke gevangene Abdullah Öcalan tegen zijn broer gezegd.

Mehmet Öcalan, broer van Abdullah Öcalan, heeft in het weekeinde eindelijk een bezoek gebracht aan zijn broer. Hij was het eerste familielid dat de Koerdische leider sinds 2 jaar mocht bezoeken. “Qua gezondheid gaat het goed met hem”, gaf zijn broer aan. Wel heeft hij een belangrijke boodschap aan de Turkse staat. “Het hervatten van de vredesonderhandelingen is enorm belangrijk. Er vallen duizenden slachtoffers aan beide kanten en deze oorlog doet niemand goed. Het is spijtig dat er zoveel doden vallen, terwijl de oplossing zo dichtbij is!”

Mehmet Öcalan geeft aan dat zijn broer dagelijks wakker ligt van de huidige situatie. “De Turkse staat speelt een belangrijke rol in het hervatten van de vredesonderhandelingen. Als de regering het had gewild, dan was er al vrede geweest in Turkije en Koerdistan.”

Erdogan heeft nog niet gereageerd op het verzoek van Öcalan. Maar het lijkt erop dat hij niet zal meewerken aan het hervatten van het vredesproces. Erdogan is namelijk begonnen met een grootscheepse “zuivering” en veegt daarmee alles en iedereen die hem tegenwerkt van tafel. Vorige week verklaarde Erdogan nog dat er een grootscheepse militaire actie, naar eigen zeggen de grootste actie ooit in Turkije, zal worden gestart tegen de Koerden.

De stap naar vrede is wederom vanuit de Koerden gezet. Nu is het aan de Turkse staat om zijn verantwoordelijkheid te nemen.