Stop de regeringscoup op de DBP en HDP gemeenten in Turkije

839

Het Turkse AKP regime heeft 28 democratisch verkozen gemeentebesturen ontheven van haar functie en vervangen met AKP gezinde ambtenaren. Dertig jaar geleden heeft een soortgelijk politieke manoeuvre plaatsgevonden tijdens de coup van 12 september 1980.

Met dit manoeuvre worden verscheidene constitutionele clausules en internationale overeenkomsten, die zijn ondertekend door Turkije, geschonden. Een paar voorbeelden daarvan zijn het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Europese Charter van Local Self Government, de universele en fundamentele rechten van de mens.

Het stem en daarmee de wil van het volk, met name het Koerdische volk wordt onderdrukt en buitenspel gezet. De gemeentebesturen in de Koerdische steden zijn verkozen met 65% tot 95% van de stemmen. De AKP regering heeft het gemunt op de Koerdische steden, waarvan 24 gemeenten tot voor kort in de handen van de DBP en HDP waren. Deze onrechtvaardige beslissing van president Erdogan is niet legitiem en ondemocratisch. In het licht van de ‘zuiveringen’ van president Erdogan en deze daad wordt het duidelijker dat de AKP resoluut van haar koers is afgeweken. Waar ze enkele jaren geleden nog democratie promootte, zijn ze vandaag de dag een voorbeeldige autoritaire regime. Op de lange termijn zal dit voor meer instabiliteit en sociale problemen zorgen en de Koerdische kwestie zal hierdoor nieuwe proporties aannemen.

Het volk steunt en claimt hun gekozen burgemeesters en stadsvertegenwoordigers door middel van demonstraties en protestacties. Ze eisen dat de regering onmiddellijk deze gevaarlijke en onrechtvaardige maatregelen opheft en de democratisch verkozen bestuurders opnieuw aanstelt.

Lijst met provincies en/of districten waarvan de bestuurders zijn vervangen:

Batman
Batman – Beşiri
Batman – Gercüş
Batman- Beşiri – İkiköprü
Hakkari
Adana – Pozantı
Ağrı – Diyadin
Diyarbakır – Silvan
Diyarbakır – Sur
Erzurum – Aşkale
Erzurum – Hınıs
Giresun – Çamoluk
Iğdır – Tuzluca
Iğdır- Merkez – Hoşhaber
Konya – Ilgın
Mardin – Dargeçit
Mardin – Derik
Mardin – Mazıdağı
Mardin – Nusaybin
Muş – Bulanık
Siirt – Eruh
Urfa – Suruç
Şırnak – Cizre
Şırnak – Silopi
Van – Edremit
Van – Erciş
Van – İpekyolu
Van – Özalp